Home Ιστορία Gogen Yamaguchi
Gogen Yamaguchi PDF Εκτύπωση E-mail

Τα πρώτα χρόνια.

Ο Grandmaster Gogen Yamaguchi γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1909, ως ο τρίτος γιος της οικογένειας Yamaguchi. Παρόλο που αρχικά συνάντησε ορισμένα προβλήματα στην εκπαίδευση του, ο Grandmaster gogen-07Yamaguchi αποφοίτησε από την Νομική σχολή. Αν και πάντοτε νομοταγής ο νεαρός Yamaguchi  (γνωστός επίσης και ως ο “Σκληρός Yamaguchi”), ποτέ δεν ξεκινούσε έναν καυγά, αλλά και ποτέ δεν έκανε πίσω όταν ο καυγάς ξέσπαγε. Όπως όλοι οι νεαροί άνδρες της γενιάς του έγινε μέλος του πανεπιστημιακού συλλόγου καράτε, όπου και διακρίθηκε κατά την εκπαίδευση του. Ως νεαρός ο Grandmaster Yamaguchi συμμετείχε επίσης σε διάφορες οργανισμούς και  οργανώσεις που είχανως στόχο την διατήρηση του νόμου και της τάξεως καθώς και του ιαπωνικού  τρόπου ζωής. Ήταν κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που γνώρισε τον Chojun Miyagi, τον θεμελιωτή του στυλ του Goju-Ryu karate-do. Mετά από μία συνέντευξη, και πολλά χρόνια εντατικής προπονήσεως υπό την επίβλεψη του Miyagi Sensei, ο Gogen Yamaguchi έγινε ένας από τους πιο ξακουστούς μαθητές του.

Στρατιωτική καριέρα.
Ως μέλος της μέσης/ανώτερης τάξεως της ιαπωνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής, οι περισσότεροι φίλοι του Grandmaster Yamaguchi, προέρχονταν από ανώτερους κύκλους και από τον στρατό. Υπό αυτήν επιρροή, ο Grandmaster Yamaguchi έγινε αξιωματικός της στρατιωτικής αντικατασκοπίας και μετατέθηκε στην Κίνα. Ως αξιωματικός της
αντικατασκοπίας, υπεύθυνος για την περιοχή της Μαντζουρίας, είχε συχνά πολλές αφορμές για να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του στο karate-do, προκειμένου να υπερασπιστεί την ζωή του κατά την διάρκεια μυστικών επιχειρήσεων. Έχει καταγραφεί, πως τουλάχιστον δύο φορές υπήρξαν απόπειρες εναντίον της ζωής του, όπου μόνον χάρις στο θάρρος, την αυτοπεποίθηση και τις γνώσεις του στο karate-do κατάφερε να επιζήσει, άοπλος συχνά, εναντίον οπλισμένων αντιπάλων. Η Ιαπωνία όμως ηττήθηκε στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την Μαντζουρία. Ο Yamaguchi Sensei αιχμαλωτίστηκε και μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο στην Σιβηρία. Ήταν πάλι η φιλοσοφία του karate-do,οι γνώσεις του, και η φυσική του ευρωστία που τον βοήθησαν να επιζήσει   gogen-01από αυτήν την δοκιμασία, η οποία εξόντωσε πάρα πολλούς. Δύο φορές βρέθηκε ο Grandmaster Yamaguchi μπροστά σε εικονικό εκτελεστικό απόσπασμα προκειμένου να του κάμψουν το ηθικό και να του αποσπάσουν πληροφορίες, χωρίς όμως να το καταφέρουν.

 

Επιστροφή στην πατρίδα - Οι συνέπειες του πολέμου στην Ιαπωνία.

Έχοντας απελευθερωθεί από το στρατόπεδο αιχμαλώτων, δύο χρόνια αφού τελείωσε ο πόλεμος, και ολοκληρώνοντας το επικίνδυνο ταξίδι από την Σιβηρία στην Ιαπωνία, ο Grandmaster Yamaguchi επέστρεψε σε μία βασανισμένη από τον πόλεμο και εξαθλιωμένη από την πείνα Ιαπωνία. Ως εξέχων μέλος της κοινωνίας αποφάσισε πως θα έπρεπε

να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της χώρας του και στην αναστύλωση της ταυτότητος του έθνους του. Αφού αντιμετώπισε τις επείγουσες ανάγκες εξασφαλίζοντας στέγη, τροφή και ιατρική φροντίδα για τους συμπατριώτες του Ιάπωνες, έστρεψε την προσοχή του στην προσπάθεια εδραίωσης του Goju-Ryu karate-do στον ιαπωνικό λαό, καθώς ένοιωθε πως αυτός θα ήταν ένας τρόπος να πετύχει τους στόχους του.


Η αναγέννηση του Goju-Ryu karate-do.
Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Yamaguchi sensei ήταν να ξεκινήσει να διδάσκει και να εξασκεί μυστικά το karate-do ,παρόλο που εκείνη την εποχή θεωρούνταν μιλιταριστικό και ήταν απαγορευμένο από τις δυνάμεις κατοχής. Ήρθε σε επαφή με παλιούς μαθητές του που είχαν επιβιώσει από τον πόλεμο και επιθυμούσαν να συνεχίσουν την εξάσκηση τους. Μετά την πρώτη αρχή και χάρις στην εμπειρία του,o Grandmaster Yamaguchi ένοιωσε πως το Goju-Ryu karate-do θα έπρεπε να ακολουθήσει ένα ανώτερο επίπεδο. Το 1963 ίδρυσε λοιπόν το “Goju-shinto”.

 

Η σχέση ανάμεσα στο Shinto, το karate-do,και την yoga.

O Yamaguchi sensei πίστευε πως το Goju-Ryu karate-do έπρεπε να προσφέρει στον ασκούμενο ορισμένα σημαντικά στοιχεία. Αυτά ήταν: ένα δυνατό κορμί, ένα ισχυρό πνεύμα και μία μακρά ευτυχισμένη ζωή. gogen-26-sΠίστευε πως κάθε karateka έπρεπε να ακολουθεί ένα μονοπάτι στην ζωή του χρησιμοποιώντας, την εξάσκηση στο karate-do, τα πιστεύω του Shinto και τις αρχές τις yoga προκειμένου να έχει καλή υγεία και μία παρατεταμένη ζωή. Οι στόχοι και οι αρχές αυτές διδάσκονται ακόμη και σήμερα στις σχολές του Goju-kai, σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

 

Η ίδρυση της Japan Karate Federation.

O Grandmaster Yamaguchi, μαζί με άλλους διάσημους karateka της εποχής, υπήρξε ένας από τους

πρωτοπόρους στην δημιουργία της, διάσημης τώρα, Japan Karate Federation (J.K.F). Μαζί με άλλους αναγνωρισμένους δασκάλους-θρύλους, όπως ο Nakayama Sensei (Shotokan),o Ohtsuka Sensei (Wado-ryu) και o Mabuni Sensei (Shito-ryu),o Yamaguchi Sensei προώθησε την δημιουργία της J.K.F. Η εναρκτήρια τελετή έλαβε χώρα τo 1967 κατά την διάρκεια των εγκαινίων του Budokan, προς τιμήν των Ολυμπιακών αγώνων που διεξάγονταν εκείνο το έτος στην Ιαπωνία.

 

Η ίδρυση του Japan Karate-do College.

Ο Yamaguchi Sensei υπήρξε επίσης ο εμπνευστής και ιδρυτής του Japan Karate-do College.Την εποχή της δημιουργίας του υπήρξε κάτι το εντελώς καινοτόμο ως σύλληψη. Το κολλέγιο υποστηριζόταν από την κυβέρνηση και έδινε την δυνατότητα σε δασκάλους από διαφορετικές σχολές και στυλ να το επισκεφθούν και να διδάξουν πολεμικές τέχνες. Τρία επίπεδα μαθημάτων προσφέρονταν για ανθρώπους  που επιθυμούσαν να gogen-03εκπαιδευτούν σε πλήρη βάση. Υπήρχε το βασικό πρόγραμμα για αρχαρίους οι οποίοι θα εκπαιδεύονταν για το Sho-dan (πρώτο νταν), το πρόγραμμα για τους κατόχους Shodan και τους Nidan (δεύτερο νταν) οι οποίοι θα εκπαιδεύονταν για το San-dan (τρίτο νταν), και τέλος υπήρχε το πρόγραμμα στο οποίο οι κάτοχοι Sandan εκπαιδεύονταν για το Υοn-dan (τέταρτο νταν) Renshi. Όπως μας πληροφορεί ο Shihan Paul Starling,ο οποίος αποφοίτησε από το κολλέγιο ως Shihan το 1974, η προπόνηση ήταν πάρα πολύ σκληρή και όλοι οι υποψήφιοι προπονούνταν έξι ημέρες την εβδομάδα. Το κτίριο του κολλεγίου ήταν διώροφο. Στο ισόγειο ήταν το dojo,στον πρώτο όροφο οι κοιτώνες, ενώ ο τρίτος όροφος προορίζονταν αποκλειστικά για τον Yamaguchi Sensei,όπου και τελούσε τα θρησκευτικά του καθήκοντα gogen-14ως ιερέας του Shinto, αλλά και ασκούνταν στην yoga και τον διαλογισμό. Παρόλο που η λειτουργία του κολλεγίου υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής και υποστηρίχτηκε από πάρα πολλούς διάσημους δασκάλους, εντούτοις έπρεπε να αναστείλει τις δραστηριότητες του εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδοτήσεως.

 

Ο μύθος του «Γάτου».

Πάρα πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται, για ποιόν λόγο στον Grandmaster Gogen Yamaguchi αποδόθηκε το προσωνύμιο του «Γάτου». Μη μπορώντας να δώσουμε μία συγκεκριμένη απάντηση, παραθέτουμε εδώ τις διάφορες πιθανές εκδοχές: Πολλοί υποστηρίζουν πως οYamaguchi Sensei ονομάσθηκε έτσι διότι χρησιμοποιούσε συχνά κατά την διάρκεια της μάχης την Neko Ashi Dachi (την «στάση της γάτας»). Άλλοι  πιστεύουν πως η αιτία για αυτό το προσωνύμιο ήταν η φυσική κίνηση του Yamaguchi Sensei στο dojo, η οποία παρέπεμπε στην κινησιολογία ενός γάτου. Μία άλλη εκδοχή είναι, πως πολλοί από εκείνους που προπονήθηκαν μαζί του ένιωσαν πως είχε τις ικανότητες και την ευκινησία του γάτου. Τέλος είναι γνωστή η ιστορία που τον θέλει να έχει σκοτώσει με γυμνά χέρια μία τίγρη στα βουνά της Μαντζουρίας στην νεότητα του. Έχει επιβεβαιωθεί βέβαια από τον γιό του, Saikoshihan Goshi Yamaguchi,πως η ιστοριά αυτή έχει διογκωθεί: Ο Grandmaster Gogen Yamaguchi ήρθε αντιμέτωπος με μία άγρια, βουνίσια τίγρη, στα βουνά της Μαντζουρίας. Παρέμεινε εντελώς ψύχραιμος, χάρις στην εξάσκηση του στο karate-do, μη αποτελώντας απειλή για το αιλουροειδές και έτσι η «γάτα» συνέχισε τον δρόμο της χωρίς να τον βλάψει. Δεν είναι αλήθεια πως σκότωσε την τίγρη με γυμνά χέρια. Πάντως την πιο πειστική απάντηση στο ερώτημα περί της απόκτησης του προσωνυμίου «Γάτος» την δίνει ο ίδιος ο Yamaguchi Sensei στην αυτοβιογραφία του, όπου και αναφέρει μία ιστορία που έχει τον τίτλο «Η θαυμαστή ιστορία ενός Γάτου». Αυτό είναι ένα μικρό συμβολικό παραμύθι γύρω από μία κοινότητα γατών και ένα ποντίκι, από όπου κάθε αναγνώστης μπορεί να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα αναλόγως των γνώσεων και των εμπειριών του.