Kumite PDF Εκτύπωση E-mail
Jiyu Kumite
Όλοι όσοι εμπλέκονται με το Jiyu Kumite πρέπει πάντα να έχουν στο μυαλό τους το “Πνεύμα” που διέπει την ελεύθερη μάχη στο Goju-Ryu Karate-do, και πρέπει να είναι γνώστες των χαρακτηριστικών και των τεχνικών αυτής της μάχης.

Πνεύμα
Ο αντικειμενικός σκοπός των επιθέσεων και των αμυντικών κινήσεων (Kobo) της παραδοσιακής μάχης του Goju-ryu είναι ή ανάπτυξη των δικών μας τεχνικών μάχης, καθώς και η πνευματική μας άσκηση.

Οι κινήσεις έναντι του αντιπάλου σου, επιθετικές και αμυντικές, γίνονται μάχη εναντίον του εαυτού σου, προβάλλοντας τον πάνω στον αντίπαλο. Έτσι, μπορείς ουσιαστικά να δανειστείς τον αντίπαλο ώστε να αναπτύξεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της μάχης.
Κατά τη διάρκεια της μάχης θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον αντίπαλο.

Στην περίπτωση που ο αντίπαλος σας είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από εσάς και επιτίθεστε συνεχώς κάνοντας επίδειξη της δύναμης σας, αυτό είναι ασέβεια απέναντι στον ίδιο σας τον εαυτό για το οποίο θα έπρεπε να μετανιώσετε.
Εάν οι δύο εμπλεκόμενοι σε μια μάχη επιτρέψουν στον εαυτό τους επιθέσεις σε συναισθηματικό / προσωπικό επίπεδο, αυτή η μάχη δεν είναι πλέον συναγωνισμός.
Είναι θεμιτό κάποιος να έχει νευρώδες μαχητικό πνεύμα, δεν πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάει τα αισθήματα σεβασμού προς τον αντίπαλο. Ελεγχόμενα συναισθήματα έχουν σαν αποτέλεσμα ελεγχόμενα χτυπήματα, που πάντα εξυψώνουν την αξιοπρέπεια του μαχητή.

Επίσης αρπάγματα και έντονα τεχνικά που χρησιμοποιούνται σε κάποιον αντίπαλο πρέπει να είναι ελεγχόμενα. Ελεγχόμενα χτυπήματα δεν σημαίνουν αδυναμία, αντίθετα το κράτημα μιας απόστασης και ο έλεγχος της δύναμης κάνουν τον αγώνα πιο χαλαρό και αποδοτικό. Αυτή είναι η τεχνική που ονομάζετε “σταμάτημα μια ίντσα πριν” (sun-dome) ή “σταμάτημα στο σημείο επαφής” (ate-dome).

Τεχνικές
Η μάχη στο Goju-Ryu, όπως δηλώνει και ο όνομά του, είναι ένας ατελείωτος συνδυασμός και ένα σύμπλεγμα  σκληρών (GO) και μαλακών (JU) ευθύγραμμων και κυκλικών κινήσεων και τεχνικών. Μικρή σχετικά δύναμη, αν εκμεταλλευτεί κατάλληλα, μπορεί να χρησιμοποιήσει την ίδια τη δύναμη του αντιπάλου εναντίον του. Επίσης μπορούμε να παρατηρήσουμε τεχνικές που μπορούν να παράγουν ισχυρό αποτέλεσμα, χρησιμοποιώντας και τις αρχές της φυσικής επιστήμης.      
Αυτό που χαρακτηρίζει τη μάχη στο Goju-Ryu είναι ότι οι επιθετικές και αμυντικές κινήσεις των  δύο αντίπαλων (Kôbô), παρουσιάζουν μια τεράστια ποικιλία από συνεχόμενα τεχνικά σε μάχη “κοντινής απόστασης” (sekkin-sen).
Το μπλοκάρισμα (Uke) δεν σημαίνει διαχωρισμός και “απόδραση” από τον αντίπαλο. Σε μάχη κοντινής απόστασης το μπλοκάρισμα μπορεί να είναι ισάξιο της επίθεσης, συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει τεχνητός διαχωρισμός ανάμεσα σε επιθετικές και αμυντικές κινήσεις στο Goju-Ryu.
Με συνεχείς κινήσεις σε κοντινή απόσταση είναι δύσκολο να υπάρχει επιτάχυνση στα χτυπήματα. Ο τρόπος για την επίτευξη μεγάλης δύναμης είναι η χρήση του σώματος –στροφή και συμμετοχή στο χτύπημα της λεκάνης, και των ώμων.
Η δράση θα πρέπει να βασίζεται στις στροφές του σώματος με κυκλικές κινήσεις, τόσο οι επιθετικές όσο και οι αμυντικές κινήσεις θα πρέπει αποφασίζονται με βάση τη διαίσθηση (sabaki).
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στάση, αλλά η στάση “του ποδιού της γάτας” (neko-ashi dachi), είναι συνυφασμένη με τη φυσιογνωμία του Goju-Ryu. Τα πλεονεκτήματα αυτής της στάσης είναι ότι μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί πολύ γρήγορα στις κινήσεις και τις αλλαγές στάσης του αντιπάλου, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ εύκολο και για τον ίδιο να αλλάζει γρήγορα σταση.  

Επίλογος
Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μάχη (Jiyu Kumite) δίνει σε κάποιον την ευκαιρία να παρουσιάσει τις τεχνικές που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εκπαίδευσης του.
Στο Jiyu Kumite, κάποιος αξιολογείται, όχι μόνο στο τεχνικό επίπεδο αλλά στις ικανότητες του συνολικά, συμπεριλαμβανόμενου και του χαρακτήρα του.  

Κάποιος με δύναμη και αντοχή, αλλά χωρίς τεχνική κατάρτιση, ή κάποιος με καλή εμφάνιση και ταχύτητα, αλλά χωρίς αντοχή, ή κάποιος με πολύ ψηλό επίπεδο τεχνικής κατάρτισης αλλά χωρίς αυτοέλεγχο κατά τη διάρκεια της μάχης με πολλές και σκληρές “επαφές” (ate) σίγουρα δεν είναι καλός. Στο Jiyu Kumite, παρουσιάζετε το σύνολο ενός Karateka, φυσική κατάσταση, τεχνική κατάρτιση αλλά και ο χαρακτήρας, η φύση του ανθρώπου.  
Για να δίνεται στη δύναμη του Kumiteη ο σεβασμός που του αρμόζει πρέπει να εφαρμόζεται με αυτοσυγκράτηση και αξιοπρέπεια.

Αγωνιστικό Καράτε
Κάποιος μπορεί να πάρει μέχρι και τρεις πόντους κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο διαιτητής υποδεικνύει τους πόντους. “Ippon” σημαίνει ένας πόντος, “Nihon” δύο και “Sanbon” τρεις πόντοι.

Ippon δίνεται για:
Οποιοδήποτε γροθιά (tsuki) σε κάποια από τις επτά επιτρεπόμενες περιοχές εκτός από την πλάτη, πίσω πλευρά του κεφαλιού και λαιμό.  
Οποιοδήποτε χτύπημα (uchi) σε κάποια από τις επτά επιτρεπόμενες περιοχές.

Nihon δίνεται για:
Κλοτσιές, ψηλά (Chudan), δηλαδή: Κοιλιά, στήθος, πλάτη και πλευρές.
Γροθιές στην πλάτη συμπεριλαμβανομένων, πίσω πλευρά του κεφαλιού και λαιμό.
Συνδυασμός γροθιάς και χτυπήματος (tsuki & Uchi) σε κάποιες από τις επτά επιτρεπόμενες περιοχές (δύο σημεία).
Στην περίπτωση που ο αντίπαλος χάνει την ισορροπία του μετά από οποιοδήποτε νόμιμο χτύπημα.  

Sanbon δίνεται για:
Κλοτσιά Jodan (πρόσωπο, κεφάλι, λαιμό)
Σε οποιοδήποτε τεχνικό εφαρμόζεται μετά από νόμιμη πτώση του αντιπάλου.

Είναι προφανές ότι το σύστημα των πόντων βασίζεται στο βαθμό δυσκολίας του χτυπήματος / τεχνικού. Είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να καταφέρει μια γροθιά στο στομάχι απ’ ότι μια γυριστή κλοτσιά στο κεφάλι!  

Ποινές
Η σειρά των ποινών είναι η ακόλουθη:
Chucoku: Προειδοποίηση, δεν δίνεται πόντος στον αντίπαλο.
Keikoku : Ποινή στην οποία ο αντίπαλος παίρνει 1 πόντο.
Hansoku Chui : Ποινή στην οποία ο αντίπαλος παίρνει 2 πόντους.
Hansoku : Αποκλεισμός, ο αντίπαλος κερδίζει τον αγώνα.

Τέλος υπάρχει και η ποινή  Shikakku.
Είναι πολύ σοβαρή ποινή, σημαίνει αποκλεισμό και νίκη του αντιπάλου, και δίνεται σε περιπτώσεις όπου ο αγωνιζόμενος παραβιάζει τις βασικές αρχές και προσβάλει την εικόνα του καράτε γενικότερα.